Google+ Followers (Google Recommendation)

Sunday, January 13, 2013

Positive Side for Everyone





LOOK EVERYTHING IN THE POSITIVE SIDE...

FOR THE TAXES I PAY 
BECAUSE IT MEANS
I AM EMPLOYED
 . 

FOR THE MESS TO CLEAN AFTER A PARTY
 

BECAUSE IT MEANS I HAVE
BEEN SURROUNDED BY FRIENDS.
 


FOR THE CLOTHES THAT FIT A LITTLE TOO SNUG 

BECAUSE IT MEANS
I HAVE ENOUGH TO EAT.
 

FOR MY SHADOW THAT WATCHES ME WORK 
BECAUSE IT MEANS
I AM OUT IN THE SUNSHINE.
 


FOR A LAWN THAT NEEDS MOWING,
WINDOWS THAT NEED CLEANING,
AND GUTTERS THAT NEED FIXING
 
BECAUSE IT MEANS I HAVE A HOME
 .
FOR ALL THE COMPLAINING 
I HEAR ABOUT THE GOVERNMENT
 
BECAUSE IT MEANS
WE HAVE FREEDOM OF SPEECH.
FOR THE PARKING SPOT 
I FIND AT THE FAR END OF THE PARKING LOT
 
BECAUSE IT MEANS I AM CAPABLE OF WALKING
AND I HAVE BEEN BLESSED WITH TRANSPORTATION
 . 
?

FOR MY HUGE HEATING BILL
 

BECAUSE IT MEANS
I AM WARM.
 
 
FOR THE PILE OF LAUNDRY AND IRONING 
"BECAUSE IT MEANS
I HAVE CLOTHES TO WEAR. 

FOR WEARINESS AND ACHING MUSCLES
AT THE END OF THE DAY

BECAUSE IT MEANS I HAVE BEEN
CAPABLE OF WORKING HARD.
 


FOR THE ALARM THAT GOES OFF
IN THE EARLY MORNING HOURS
   "BECAUSE IT MEANS I AM ALIVE. 
?
 
? 


AND FINALLY,
FOR TOO MUCH E-MAIL 
BECAUSE ?
IT MEANS I HAVE
FRIENDS WHO ARE THINKING OF ME.


?

Expect Nothing!




Expect nothing. Live frugally
On surprise.
Become a stranger
To need of pity
Or, if compassion be freely
Given out


Take only enough
Stop short of urge to plead
Then purge away the need.
Wish for nothing larger
Than your own small heart
Or greater than a star;
Tame wild disappointment
With caress unmoved and cold
Make of it a parka
For your soul.
Discover the reason why
So tiny a human midget
Exists at all
So scared unwise
But expect nothing. Live frugally
On surprise

Saturday, January 12, 2013

Let's Ride!

Assalammualaikum..

Please refer to the title of this post for this post...hahaha~ merujuk kepada tajuk, setelah sekian lama motosikal ku menyepi setelah sekian lama x g ride, akhirnya ade membe ak organize pegi ride esok, Ahad. Aku bukan ape, kerana sedikit masalah kewangan, kekangan masa, tiada teman dan lain2 sebab telah menyebabkan ak berhenti seketika dari pegi ride jauh2.

Sepanjang 1st n last ride ak bersama rakan ke Karak sebelum ini, aku telah mempelajari sesuatu. Oleh kerana aku menggunakan motosikal 600cc sahaja, maka motosikal yang lebih tinggi cc nya tidak akan menunggu kami, jika ada teman lebih kurang cc, ade jugak teman. Kalo tidak, tertinggal lah sorang2 kat blakang.

Ride ke-2 ni kami bersama rakan lain (dalam 2 orang) yang menggunakan kawasaki ER6..it should be ok I think. Bukan ape, setakat 160-170 km/j tu, ok la lagi nak ikot. Tapi kalau dah ride sampai 220-250km/j (1st ride)..ape pon x nampak. Diorang tau jalan boleh la..Haha~

Apepon, esok kami akan ke Ipoh untuk sarapan (kot) dan kemudian sambung perjalanan ke Cameron Highland ntok jalan2 sebentar. Program lebih lanjut? aku pon x tau..ikotkan ajelah.

Kepada sesape yang bace entry ni, sila doakan keselamatan kami. Amin~

Sekian,

Terima kasih.

UPDATE 13 Jan 13

Sesungguhnya Hujan rahmat turun dengan lebatnya hari ini dari pagi sampai dalam anggaran jam 10 pagi di sekitar Klang. Maka expedisi mereka diteruskan tanpa aku. Hal ini kerana aku tidak dapat melibatkan diri. Walaupon ak dah on da way jmpe diorang, tp engatkan hujan hanya di Klang, tetapi sampai Kota Damansara pon masih x reda, malah lebih lebat.

Dek kerana kasot dah takung air, jaket dah penuh mcm berenang, dan boxer pon dah basah kesejukan, maka aku call kengkawan ntok tidak menyertai mereka. Mungkin lain kali.

Maka lepaklah aku dirumah hari minggu ini ditemani keluarga tersayang sambil online mengisi masa lapang.

Thanks!

Permohonan Visa US

Assalammualaikum pembuka bicara.

Hari ini, pada post ini, saya akan membicarakan bagaimana pengalaman saya memohon VISA US untuk kesana.

Pertama sekali anda perlu membuka laman web berikut: Permohonan Visa AS dari Malaysia

1) Tujuan; Didalam laman web ini, anda akan diajar bagaimana hendak memohon pelbagai jenis visa (klik sini) yang ada dengan tujuan tertentu. Anda boleh terus merujuk kesana dengan membaca dan memahami segala content didalamnya tanpa merujuk kesini. Akan tetapi, didalam post ini, saya akan kongsikan bagaimana untuk anda memohon jenis visa untuk pelancong bercuti & rawatan kesihatan (B-2), pengunjung yang mempunyai urusan  perniagaan, mengunjungi untuk seminar, pendidikan, professional dll (B-1) dan juga untuk kedua2nya (B-1/B-2). (Disini)


2) Bayaran; Jika anda telah mengetahui tujuan anda kesana, langkah seterusnya anda perlulah mengetahui berapa bayaran yang perlu anda lakukan berdasarkan jenis visa yang anda pohon. (Disini). Kemudian mencetak slip bayaran (Disini) untuk digunakan apabila anda membuat bayaran di Standard Chartered Bank Sahaja (Lokasi).

Nota Kaki: Pastikan anda simpan slip bayaran dan borang yang diisi semasa pembayaran.

3) Borang; Selepas anda membuat bayaran, anda perlu mengisi Borang DS-160 untuk non-immigrant visa (Sini). Anda juga perlu melengkapkan borang dan mengupload sekeping gambar. Spec: Size: 2 x 2 inch, White background, Clear, etc. Anda juga boleh mengedit gamba dalam application yang disediakan oleh laman web ini yang dikenali sebagai photo tools (Sini).


Nota Kaki: Selesai anda mengisi semua borang, cetak dan simpan bersama Slip Bayaran tadi. Simpan juga gambar yang telah diedit untuk di print kemudian untuk sesi temuduga.

4) Temuduga; Selepas bayaran dibuat, keesokan harinya (hari bekerja) anda telah boleh menetapkan tarikh temuduga anda untuk permohonan tersebut. (Disini) Masuk sebagai New User dan isi borang tersebut. Jika terdapat sebarang masalah, jgn contact aku, tapi sila call atau chatting dgn pegawai dari US Embassy. (Cari sendiri contact)

Nota Kaki: Walaupun anda telah membuat bayaran, tetapi itu tidak membuatkan anda akan confirm terima Visa tersebut. Hanya selepas interview baru anda akan diberitahu anda layak atau tidak. Jika x dapat, duit burn!

5) Result: Anda akan diberitahu sebaik sahaja anda tamat sesi interview sama ada anda dianugerahkan Visa US ataupun TIdAK! Jika dapat, anda akan diberi sekeping kertas untuk collection ataupun passport anda akan dipos (mengikut pilihan anda semasa menisi borang DS-160).

## Berhenti disini dahulu. Nanti saya sambung tips2 dan dokumen2 sokongan yang anda mungkin perlukan semasa temuduga juga suasana n apa yang berlaku berdasarkan pengalaman aku.

Terima kasih kerana membaca.

Monday, January 7, 2013

Melepaskan Ketagihan

Salam to all
Semalam Hari Ahad
Semalam juga ak ade sedikit program
Jumpe ngn sahabat aku yang balik sekejap dari germany
die blaja sane
ok!

Sebelom tu ak sempat singgah opis lame ak kat Sunway Damansara
saje nak tau ape dah jadi ngn kedai tu
dah bkak kedai mkan ke
kedai kasut ke
kereta ke
pe ke...
--------

sesampainya aku kesana
ak tgk mmg dah bkak kedai baru
tp xd signboard
so ak x tau la kedai ape yg dibukak plak
ak pon berentikan moto ak berteduh bawah pokok
sempat la melepaskan sebatang rokok
kemudian ak sambung perjalanan ntok jmpe sahabat aku td
-------

Ceritanya, aku ajak die lunch
sebab lame dah x jumpe pon
die balik pon x lame
alang2 aku free
aku ajak die kuar n mkan lunch sblom die berangkat pulang semula
tp kami borak pon x lame
masing2 ade acara
tp persahabatan tetap terjalin sentiasa
-------

alkisah disebuah tempat mkan
tempat lama yang aku pon dah lame x mkan makanannya

Maklumat2 berkaitan;
Jenis makanan: Nasi 
Nama Diberi: Nasi Kukus
Lokasi: bersebelahan Masjid (atau Surau, x engat) Mutiara Damansara

rase mcm melepaskan ketagihan bile dapat makan
Mknan sedap, air pon ok, harga berpatutan (ntok Bandar)
tapi sayangnya aku pakai hp sangat mahal ntok mengambil gambar
(maklumlah pakai nokia cikai je)
ape pon
rase lege dapat lepaskan ketagihan
-------

kepada sahabatku
smoga kau dapat ape yang kau inginkan dalam study
dan semoga cepat dapat kerja
smoga semuanya berjalan lancar dan baik
ape pon
Dia ade perancangan yg terbaik ntok kita
Doa dan usaha
Smoga kau berjaya

Nota Kaki: Hari ni aku dan kengkawan lain blaja pasal Core Description. Tp aku x tau nak terangkan apa dalam blog. so kalau rajin nnt ak tuliskan. Xkan aku nak copy paste sume presentation tu plak kan? hahaha~

Saturday, January 5, 2013

New Image - 2013

Assalammualaikum
pembuka bicara

Setelah sekian lama blog ini menyepi..
akhirnya aku mengambil keputusan untuk teruskan coretan diri..

mungkin selama ini aku masih mencari dan mengenali diri
akhirnya bukan tidak kutemui
tetapi ak berkeputusan untuk mengekalkan identiti diri

be yourself
orang suka ke tidak
coret apa yang aku nak
tetapi kita msti bertanggungjawab
itu perkara paling penting

"TANGGUNGJAWAB"


perkataan keramat untuk kita
jadilah manusia yang lebih berguna
untuk diri sendiri dan orang sekeliling kita
dalam pekerjaan mahupun apa yang kita lakukan
inilah nasihat untuk aku dan rakan2

--------------------------------------------------------------------------

Entry pertama aku ntok blog ini dan penuh tanggungjawab setelah sekian lama
jika anda baca entry2 aku sebelum ni n rasa x patut
silalah abaikan kerana perkara yang lepas biarkan ia berlalu
yang penting pengajaran dan kebaikan
aku adalah aku yang sekarang
lebih matang dan bertanggungjawab
jangan bandingkan masa silamku ok?
semoga bermula dari tahun ini dan akan datang menjadi lebih baik dari sebelumnya

"Selamat Tahun Baru & Somoga Tahun ini menjadi Permulaan Baru untuk Semua"

Kearah yang Lebih baikkkk!!! (Shout)

Wednesday, May 25, 2011

10 Sifat Saiton~!

sama kita buang klu terdapat 10 sifat di bawah ini....
semoga hidup kita lebih bahagia dan tenang 

Renungilah pesanan seorang hamba soleh yang dipetik daripada buku "Apa ertinya saya menganut agama Islam "
hasil tulisan Fathi Yakan, yang membicarakan tentang 10 pintu yang patut dijaga dari gangguan syaitan laknatullah:
Beliau berkata: " kurenung dan kufikir, dari pintu manakah syaitan itu memasuki hati manusia, tiba-tiba kudapati syaitan
memasukinya dari 10 pintu:


Pertama :
TAMAK DAN BURUK SANGKA
lantas aku mengahadapinya dengan sifat menaruh kepercayaan dan berpada dengan yang ada setelah berusaha dan berikhtiar.

Kedua :
CINTAKAN HIDUP DAN PANJANG ANGAN-ANGANlantas aku menghadapinya dengan rasa takut terhadap kedatangan maut dengan tiba-tiba.

Ketiga :
CINTAKAN NIKMAT
lantas aku menghadapinya dengan meyakini bahawa nikmat itu akan
hilang dan meyakini balasan buruk.

Keempat :
KAGUM DENGAN DIRI SENDIRI
lantas aku menghadapinya dengan mensyukuri nikmat pemberiaan Allah
dan takutkan balasan seksa.

Kelima :
MEMANDANG RENDAH PADA ORANG LAIN DAN TIDAK MENGHORMATI MEREKA
lantas aku menghadapinya dengan cara mengetahui hak-hak dan kehormatan mereka.

Keenam :
HASAD DENGKI
lantas aku menghadapinya dengan sifat qana'ah ( puas hati dengan apa yang ada
setelah berusaha) dan redha dengan pemberian Allah.

Ketujuh :
RIAK DAN SUKAKAN PUJIAN MANUSIA
lantas aku menghadapinya dengan sifat ikhlas.

Kelapan :
BAKHIL
lantas aku menghadapinya dengan meyakini bahawa apa yang ada di tangan makhluk akan binasa sedangkan yang ada di sisi Allahlah yang kekal selamanya.

Kesembilan :
TAKABBUR
lantas aku menghadapinya dengan sifat tawadhu'.

Kesepuluh :
TAMAK
lantas aku menghadapinya dengan yakin terhadap balasan Allah dan tidak mengharapkan sesuatu yang ada pada manusia.


MUDAH-MUDAHAN KITA SENTIASA MENDAPAT PERLINDUNGAN DARI-NYA UNTUK MENANGKIS SEGALA TIPU DAYA
MUSUH-MUSUH-NYA, INSYAALLAH................
Related Posts with Thumbnails

klik sini~